Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Καλή (...κινέζικη) πρωτοχρονιά !

Σήμερα, 8 Φεβρουαρίου 2016, γιορτάζεται η κινέζικη πρωτοχρονιά, η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα.
Η κινέζικη πρωτοχρονιά δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. 
Το 2016 γιορτάζεται στις 8 Φεβρουαρίου και οι απανταχού Κινέζοι εισέρχονται στο Έτος του Πιθήκου. Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου. 

Η παράδοση λέει ότι το ημερολόγιο αναπτύχθηκε από τον πρώτο αυτοκράτορα, Χουάνγκ Ντί (Huang Di) ή Κίτρινο Αυτοκράτορα (περίπου 2698-2599 π.Χ.). Ο τέταρτος αυτοκράτορας, Γιάο (Yao) πρόσθεσε τον εμβόλιμο μήνα όπως και πάλι αναφέρει η παράδοση.
Το Κινέζικο ημερολόγιο υπήρχε ήδη από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., όπως φαίνεται από αρχαιολογικά ευρήματα, με 12 μήνες το χρόνο και περιστασιακά 13 ή 14 μήνες για διόρθωση.
Από το 840 π.Χ. είναι δυνατή ακριβής αντιστοίχιση των ημερομηνιών που αναφέρονται σε ιστορικά στοιχεία.
Ο εορτασμός της κινέζικης πρωτοχρονιάς διαρκεί 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών. Μόνο οι τρεις πρώτες ημέρες είναι αργία για τους Κινέζους. Κυριαρχεί η ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.
Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη. Το κέικ είναι προσφιλές δώρο, που συμβολίζει την πρόοδο.Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με βάση το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ το πιο δημοφιλές φρούτο είναι το μανταρίνι.
Η επόμενη κινέζικη πρωτοχρονιά θα γιορταστεί στις 28 Ιανουαρίου 2017 (έτος του Κόκορα)

Όμως τι έτος έχουμε τελικά;;;;

Το δικό μας 2016 είναι το κινέζικο 4714 μ.Χ., από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.). Σήμερα ωστόσο στην Κίνα για τις καθημερινές δραστηριότητες χρησιμοποιείται το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Οι μουσουλμανικές χώρες δεν είναι τόσο...μπροστά. Η αρίθμηση των ετών ξεκινά από το έτος 1, όταν ο Μωάμεθ εξορίστηκε από την Μέκκα και κατέφυγε στην Μεδίνα. Αυτό αντιστοιχεί στο 622 μ.Χ. του γρηγοριανού ημερολογίου. Η πρώτη μέρα του 2016 αντιστοιχεί για τους μουσουλμάνους στο έτος 1437. Το ισλαμικό ημερολόγιο είναι ένα καθαρά σεληνιακό και έχει 12 εναλλασσόμενους μήνες των 30 και 29 ημερών.

Στο εβραϊκό ημερολόγιο αντίστοιχα, η πρώτη ημέρα του 2016 αντιστοιχεί στην 20η μέρα, του μήνα Τέβετ (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) και βρισκόμαστε στο έτος 5776. Το εβραϊκό ή ιουδαϊκό ημερολόγιο είναι ένας συνδυασμός ηλιακού και σεληνιακού ημερολογίου, δηλαδή ηλιοσεληνιακό.

Και φυσικά υπάρχει και το γνωστό από τα...παλιά Ιουλιανό ημερολόγιο που αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριανό. Εισήχθη από τον Ιούλιο Καίσαρα το 46 π.Χ. και εφαρμόστηκε για πολλούς αιώνες. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, εγκαταλείφθηκε μόλις το 1923, όταν μέσα σε μια ημέρα η 16η Φεβρουαρίου μετατράπηκε σε 1η Μαρτίου. Μέχρι και σήμερα πολλά ορθόδοξα κράτη της Ανατολής συνεχίζουν να ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο και όσοι το ακολουθούν ονομάζονται «παλαιοημερολογίτες». 

πηγή:sansimera.gr/huffingtonpost.gr/el.wikipedia.org