Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ζώα υπό εξαφάνιση

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά άγρια ζώα υπό εξαφάνιση. Τι γνωρίζουμε για αυτά;
Ποια είναι; Πού ζούνε; Με τι τρέφονται; Από τι κινδυνεύουν; Ας δούμε μερικά από αυτά...

Photo Cube
Το τσακάλι 
Είναι θηλαστικό με μεσαίο μέγεθος. Αν και οι περισσότεροι νομίζουμε ότι το τσακάλι είναι ένα ζώο που κάνει κακό γιατί τρώει τα ζώα που εκτρέφει ο άνθρωπος το τσακάλι τρέφεται με φρούτα και μούρα και μικρά τρωκτικά ή ψόφια ζώα που βρίσκει στη φύση. Φυσικά τρώει και κρέας. Ζει σε
πολλές χώρες στον κόσμο αλλά παντού κινδυνεύει. Στην Ελλάδα το συναντάμε στην Πελοπόννησο τη Σάμο, τη Χαλκιδική, τη Φωκίδα, τον Έβρο. Το βάρος του τσακαλιού αγγίζει τα 15 κιλά. Το μήκος του φτάνει τα 80-90 εκατοστά. Το χρώμα του τσακαλιού είναι συνήθως σκουρόχρωμο με λίγες κίτρινες σκούρες αποχρώσεις και έχει φουντωτή σκουρόχρωμη ουρά.Ζει 8 με 10 χρόνια μόνο και δεν ξεπερνά σε μέγεθος σκύλο ράτσας κόκερ. Το ενήλικο τσακάλι μπορεί να ξεπεράσει το 1 μέτρο σε μήκος και να φτάσει ως το 1,40 μ. Το τσακάλι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπήκε στην κατηγορία των απειλουμένων ειδών.

Η καφέ αρκούδα
Ζει στην Πίνδο και στη Ροδόπη. Είναι παμφάγο ζώο, αλλά προτιμάει τα άγρια φρούτα, τις ρίζες και τα μανιτάρια και φυσικά λατρεύει το μέλι. Τρώει ακόμη και αμφίβια ζώα,έντομα και ζώα. Δεν είναι επιθετικό ζώο αλλά αν νιώσει ότι κινδυνεύει αυτή ή τα παιδιά της θα επιτεθεί. Ζει στα δάση και είναι ζώο μοναχικό. Παρόλο που είναι μεγάλο και βαρύ ζώο κινείται εύκολα, σκαρφαλώνει στα δέντρα και στέκεται στα δύο πίσω πόδια.Τα μικρά γεννιούνται τον χειμώνα, ζυγίζουν μερικές εκατοντάδες γραμμάρια και μένουν με την μητέρα τους πάνω από δύο χρόνια.
Το χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη. Το παράνομο κυνήγι έχει οδηγήσει στην εξαφάνισή της.

Το αγριόγιδο
Ένα από τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι τα όρθια κέρατα με κυρτές απολήξεις. Και το αρσενικό και το θηλυκό έχουν κέρατα. Το χειμώνα έχει σκούρο κααφέ έως μαύρο τρίχωμα ενώ το καλοκαίρι γίνεται ανοιχτόχρωμο. Είναι φυτοφάγο τρέφεται δηλαδή με πόες, φύλλα, βελόνες κωνοφόρων, μπουμπούκια, κλαδάκια και λειχήνες. Ζουν στα βουνά και τις πλαγιές. Τα αρσενικά ζουν μόνα τους. Το βάρος του κυμαίνεται από 28 έως 45 κιλά και υπό φυσιολογικές συνθήκες ζει από 15 έως 20 χρόνια. 

Ιδανικός βιότοπος για το αγριόγιδο είναι οι απότομες δασωμένες πλαγιές που καταλήγουν σε απόκρημνες κορυφές. Το αγριόγιδο σήμερα ζει σε επτά διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας:Βόρεια Πίνδος, Κεντρική-Νότια Πίνδος, Στερεά Ελλάδα, Όλυμπος, Ροδόπη, Τζένα-Πίνοβο και Νεμέρτσικα.

Ο μαυρόγυπας
Είναι ο μεγαλύτερος γύπας στην Ευρώπη. Όταν γεννιέται και είναι μικρός είναι μαύρος ενώ όταν
μεγαλώνει γίνεται καστανοκαφέ. Ζει στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Φτιάχνει τη φωλιά του στις πλαγιές. Ζευγαρώνει για μια ζωή. Τρέφεται με ψόφια ζώα μικρού μεγέθους π.χ χελώνες.
Εξαφανίζεται γιατί τρώει δηλητηριασμένη τροφή που αφήνουν οι άνθρωποι για άλλα ζώα.
Έχει μήκος σώματος περίπου 1 μέτρο και άνοιγμα φτερών 2,5 έως 3 μέτρα. Το βάρος του είναι από 7 έως 12 κιλά.

Μεσογειακή φώκια (μονάχους μονάχους)
Έχει μήκος 1 - 3 μέτρα και ζυγίζει 15 – 20 κιλά. Είναι θηλαστικό γεννάει δηλαδή μικρά μωράκια… Η μεσογειακή φώκια ζει στη Μεσόγειο και στο Δυτικό Ατλαντικό. Είναι γκρίζα ή καφέ και έχει ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Οι περισσότερες ζουν σε ελληνικά νερά. Το μήκος των ενήλικων ζώων κυμαίνεται μεταξύ 2-3 μέτρων, ενώ το βάρος τους φθάνει έως και τα 350 κιλά, με τα θηλυκά να είναι λίγο μικρότερα από τα αρσενικά. Το σώμα τους καλύπτεται από στιλπνό τρίχωμα, μήκους περίπου μισού εκατοστού.
Εξαφανίζεται γιατί ο άνθρωπος τη σκοτώνει ή την πιάνει στα κατά λάθος στα δίχτυα του ψαρεύοντας. Επίσης, η ρύπανση της θάλασσας δηλαδή η καταστροφή του περιβάλλοντος στο οποίο ζει αποτελούν αιτίες για την εξαφάνισή της. Τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία ψαριών. Τρώει επίσης χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, κ.ά.

Θαλάσσια χελώνα (καρέτα καρέτα)
Ζει περίπου 80 χρόνια και τρώει φύκια και τσούχτρες. Οι χελώνες κατά μέσο όρο έχουν μήκος 90 εκατοστά όταν αναπτυχθούν πλήρως, αν και έχουν ανακαλυφθεί μεγαλύτερα δείγματα έως 280 εκ. Η ενήλικη χελώνα ζυγίζει περίπου 135 κιλά, με τα μεγαλύτερα δείγματα να ζυγίζουν περισσότερο από 450 κιλά.
Ζει στη θάλασσα αλλά έχει και πνεύμονες με αποτέλεσμα να μπορεί να βγαίνει στην άμμο όπου και γεννάει τα αβγά της. Κάθε Άνοιξη λοιπόν βγαίνει από τη θάλασσα και ψάχνει στην αμμουδιά το κατάλληλο σημείο για να φτιάξει τη φωλιά της μέσα στην οποία θα γεννήσει και τα αβγά της. Η καρέτα-καρέτα γεννάει συνήθως το βράδυ περίπου 120 αβγά. Από αυτά τα αβγά θα βγουν τα χελωνάκια μετά από περίπου 2 μήνες. Μόλις βγουν από το αβγό ξεκινούν όλα μαζί για τη θάλασσα. Κινδυνεύουν από τους γλάρους και τα ψάρια αλλά και από τον άνθρωπο και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.