Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Καλό μήνα!

Ο Απρίλιος, ή Απρίλης, είναι ο τέταρτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ο όγδοος κατά το Εκκλησιαστικό που αρχίζει τον Σεπτέμβριο, ο δεύτερος κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο και ο δέκατος στο αττικό ημερολόγιο ο οποίος ονομάζονταν Μουνιχιών και αντιστοιχούσε στο χρονικό διάστημα 24 Μαρτίου -22 Απριλίου του Γρηγοριανού ημερολογίου. Ο Απρίλιος έχει 30 ημέρες.
Η λέξη Απρίλιος προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperire, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη. Ο Απρίλιος μέχρι την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ιουλίου Καίσαρα περιελάμβανε 29 ημέρες και από τότε 30. Το 65 μ. Χ. ο Νέρων προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να μετονομάσει τον Απρίλιο σε Νερώνιο (Neronius) σε ανάμνηση της σωτηρίας του μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του στην οποία συμμετείχε και ο δάσκαλός του Σενέκας, που τελικά αυτοκτόνησε για να αποφύγει τον εξευτελισμό.

Ο ελληνικός λαός ονομάζει τον Απρίλη Ανθομήνα, γιατί φέρνει πολλά άνθη, Ξεροκοφινά και Τιναχτοκοφινίδη γιατί τότε εξαντλούνται οι φτωχικές συγκομιδές του γεωργού, Αηγιωργίτη απ’τον εορτασμό της μνήμης του Αγ. Γεωργίου στις 23 Απριλίου. Επίσης τον αποκαλεί και Λαμπριάτη από την μεγάλη θρησκευτική εορτή της Λαμπρής, του Πάσχα, καθώς ο Απρίλης είναι ο κατ' εξοχήν μήνας που γιορτάζεται το Πάσχα.

ΠΑροιμίες για τον Απρίλιο:

Αν δώσει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνο το ζευγά που ’χει πολλά σπαρμένα.
Απρίλη δροσερέ και Μάη με τα λουλούδια.
Απρίλης - Μάης! Κοντά είν’ το θέρος.
Απρίλης - Πασχαλιά, χελιδόνια, φως, χαρά!
Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.
Η βροχή τ’ Απριλομάρτη, μόνο τους ψαράδες βλάπτει.
Ήρθ’ ο Απρίλης με χαρά, με τα κόκκινα τ’ αυγά.
Ο Απρίλης έχει τη δροσιά κι ο Μάης τα κεράσια.

πηγή:el.wikipedia.org