Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Ο Μακεδονικός αγώνας

Οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.
Η επέτειος του θανάτου του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, γνωστού και ως καπετάν Μίκη Ζέζα, την 13η Οκτωβρίου του 1904 στο χωριό Στάτιστα, μεταξύ Φλώρινας και Καστοριάς, θεωρείται και γιορτάζεται και ως επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα.
Ο Μακεδονικός αγώνας ήταν ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) και διεξήχθη στη Μακεδονία (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) μεταξύ κυρίως Ελλήνων, Βουλγάρων και Τούρκων.
Μόλις είχε τελειώσει ο πόλεμος του 1897 ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία και στην ηττημένη Ελλάδα κανείς δεν τολμούσε έστω και να μιλήσει για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Όμως ο απλός λαός της Μακεδονίας που ήθελε την απελευθέρωσή του, ξεκίνησε τα πρώτα ανταρτικά σώματα. Πρωτοπόροι στον Αγώνα στάθηκαν ο Ίων Δραγούμης που υπηρετούσε εδώ στη Μακεδονία ως διπλωμάτης, και ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης. Ήταν αυτοί που συγκρότησαν τα πρώτα ανταρτικά σώματα ενόπλων, με αρχηγούς τον καπετάν Κώττα, τον καπετάν Άγρα και το Βαγγέλη Στρεμπενιώτη.
Αξιωματικοί, στρατιώτες και απλοί πολίτες από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ακόμα κι από την Κρήτη που ήταν κι αυτή σκλαβωμένη, άρχισαν να περνούν κρυφά στη Μακεδονία και να πολεμούν με τους Βουλγάρους δίνοντας έτσι κουράγιο στους σκλαβωμένους Έλληνες της Μακεδονίας.
Ένας απ’ αυτούς τους Έλληνες ήταν και ο Παύλος Μελάς, ανθυπολοχαγός του ελληνικού στρατού. Συμμετείχε από τους πρώτους στο ιδρυθέν το 1900 Μακεδονικό Κομιτάτο για την προώθηση της ελληνικής επιρροής στην περιοχή της Μακεδονίας, ως αντίδραση στη δράση των Βούλγαρων κομιτατζήδων. Το Ιούλιο του 1904 πέρασε κρυφά τα ελληνικά σύνορα - που τότε ήταν στη Θεσσαλία - και μπήκε στο έδαφος της Μακεδονίας. 
Ο θάνατος του Παύλου Μελά σε σύγκρουση με τον τουρκικό στρατό στο χωριό Στάτιστα (σημερινό Μελάς) της Καστοριάς, στις 13 Οκτωβρίου 1904, κινητοποίησε τους Έλληνες και έκανε την ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει δυναμικότερα τη Μακεδονία, εγκαταλείποντας τους δισταγμούς της.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μικρό αφιέρωμα από το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα