Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Εκπαιδευτική επίσκεψη

Την προηγούμενη εβδομάδα τα τμήματα της Δ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα "Ο πλανήτης το σπίτι μας".
Ενημερωθήκαμε για το οικοσύστημα, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας μα να βοηθήσει τον πλανήτη.

Μάθαμε από τι κινδυνεύει ένα δάσος, για τους υδάτινους πόρους, για το νερό που είναι πηγή ζωής, για την χλωρίδα του πλανήτη, για την ανακύκλωση. Μιλήσαμε επίσης για την τρύπα του όζοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
"Φαινόμενο του Θερμοκηπίου" ονομάζεται η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από την ατμόσφαιρα της γης, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας να αυξάνεται. Κατά βάση η λειτουργία του φαινομένου, μόνο θετικές επιδράσεις έπρεπε
να είχε, αφού κάνει τη Γη να εκπέμπει (όπως και ο ήλιος) αλλά κυρίως να εγκλωβίζει θερμότητα στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τη μέση θερμοκρασία σε επίπεδα που επιτρέπουν τη ζωή στον πλανήτη. Αν δεν υπήρχε μάλιστα το φαινόμενο αυτό, η μέση θερμοκρασία της Γης θα άγγιζε τους -18°C.
Τα τελευταία χρόνια όμως οι ανθρώπινες δραστηριότητες (βιομηχανίες, αυτοκίνητα κ.α.) έχουν αυξήσει  σημαντικά τις συγκεντρώσεις των αερίων των κατώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας
(«αέρια θερμοκηπίου») µε αποτέλεσμα την αύξηση της απορροφούμενης ακτινοβολίας και την επακόλουθη μεταβολή της θερμοκρασίας.
Υπολογίζεται ότι η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά 0,5 µε 0,6 οC από το 1880, λόγω της έξαρσης του φαινομένου και μέχρι το έτος 2100, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να φτάσει από 1,5 έως 4,5 οC.

Περισσότερα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αιτίες, τα αποτελέσματα και τον τρόπο αντιμετώπισής του μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

Και στο παρακάτω βίντεο (στα αγγλικά):

Μπορείτε να πειραματιστείτε με το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τη βοήθεια της παρακάτω προσομοίωσης (https://phet.colorado.edu/el/simulation/greenhouse)

Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
Κλικ για εκτέλεση