Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Φρουτοπία: Ο Μανάβης και η Σοπράνο

Η Φρουτοπία είναι μια χώρα μακρινή όσο και αλλόκοτη, που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, ανατολικά με το Πιπερού, βορειοδυτικά με το Νησί των Πυροτεχνημάτων και τη Χώρα του Χασμουρητού. Έχει δύο γέφυρες, ένα τηλεγραφόξυλο κι ένα συντριβάνι. Η Φρουτοπία έχει και δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, τον Πανκιτρινιακό και την Κόκκινη Θύελλα. Στον Πανκιτρινιακό συμμετέχουν τα λεμόνια, τα πεπόνια και οι μπανάνες, ενώ στην Κόκκινη Θύελλα τα κεράσια και τα παντζάρια. Στην κίτρινη γειτονιά κατοικούν τα κίτρινα φρούτα, στην κόκκινη γειτονιά τα κόκκινα φρούτα. Τα κουκιά μένουν στο Κουκάκι, τα τζίτζιφα στις Τζιτζιφιές, οι κολοκύθες και τα κολοκυθάκια στην Κολοκυνθού, τα κρεμμύδια στη γειτονιά των δακρύων, ενώ τα λάχανα... μπορούν να σε φάνε λάχανο.

Η Φρουτοπία είναι κόμικ που δημιούργησαν το 1983 ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιος Τριβιζάς και ο σκιτσογράφος Νίκος Μαρουλάκης. Ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους, με 50 τεύχη. Το κόμικ μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση με 47 επεισόδια, το 1985, από την οικογένεια Σοφιανού, οπτικοποιημένο με μαριονέτες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. 

Στο βιβλίο γλώσσας της Δ΄ Δημοτικού συμπεριλήφθηκε ένα απόσπασμα από το τεύχος 9 της Φρουτοπίας, "Ο μανάβης και η σοπράνο"


Η πλοκή: Η ξαφνική εξαφάνιση του Μανώλη του μανάβη σπέρνει τον πανικό μεταξύ των μανάβηδων της χώρας οι οποίοι τρέπονται σε μαζική φυγή φοβούμενοι της ίδιας τύχης, ακολουθούμενοι από τους ανθρώπους. Το γεγονός σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τα φρούτα και τα λαχανικά που παραμένουν στην Φρουτοπία, τα οποία κηρύττουν την ανεξαρτησία τους, εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους σε διάφορα αξιώματα και αποφασίζουν την απαγόρευση εισόδου στην χώρα για όλους τους μανάβηδες, δίνοντας έτσι τέλος στην υποδούλωση. Ο μοναδικός άνθρωπος στην Φρουτοπία είναι ο "δαιμόνιος δημοσιογράφος" Πίκος Απίκος, ο οποίος καλείται να ερευνήσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μανώλη του μανάβη, ως απεσταλμένος της εφημερίδας Τρέχα Γύρευε.

Σημαντικοί κάτοικοι της Φρουτοπίας
Ο Αιμίλιος το μήλο, δήμαρχος της Φρουτοπίας. Ο Θάνος το κολοκυθάκι, πρωταθλητής πυγμαχίας της Φρουτοπίας που όνειρό του ήταν να δείρει ένα μανάβη. Η Μαρουλίτα το μαρούλι, αγαπημένη του Θάνου. Ο Φραγκίσκος το φραγκόσυκο, μέγας επιστήμονας και εφευρέτης, που η τρομερή του εφεύρεση, το τρομερό Φρουκτήνος, έβγαζε τη μάνα από τους μανάβηδες και άφηνε μόνο τις βίδες. Ήταν ένας από τους βασικούς υπόπτους για την εξαφάνιση του Μανόλη του μανάβη. Η Πιπεριά η φαρμακόγλωσσα, γνωστή κουτσομπόλα της γειτονιάς, που δεν αφήνει κανέναν σε χλωρό κλαρί (φρούτα και μη). Ο Βλάσης το βλίτο, που δεν είναι και τόσο βλίτο όσο νομίζει. Ο Ανανίας το πεπόνι, που είχε χάσει την βούλα του και την βρήκε με την βοήθεια του Πίκου Απίκου. Ο Βρασίδας το κρεμμύδι, με τα πολλά πουκάμισα. Η Μάτα η ντομάτα (η παραγινωμένη). Ο Φώντας το σκληρό καρύδι, αρχηγός του στρατού της Φρουτοπίας. Ο Αρχέλαος το λαχανιασμένο λάχανο. Ο Λάμπρος το ραδίκι του βουνού. H Βεατρίκη το Σπαράγγι. Ο Αστυνόμος Κρυψίβουλος, ο μοναδικός άνθρωπος της Φρουτοπίας, που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μανόλη μεταμφιεσμένος για να μην τον εξορίσουν τα φρούτα, που τελικά εξορίστηκε από τη Φρουτοπία.

πηγή: www.ertopen.comel.wikipedia.org

Φρουτοπία : Το επεισόδιο με τη σοπράνο Ευριδίκη Ντεσιμπέλ!!!

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το διάλογο του Πίκου Απίκου και της σοπράνο Ευριδίκη Ντεσιμπέλ από το αντίστοιχο τηλεοπτικό επεισόδιο της ΕΡΤ.