Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ο Ερμής ευθυγραμμίζεται με τη Γη

Ένα σπάνιο φαινόμενο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον ουρανό.  
Ο Ερμής, ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο και ο μικρότερος στο ηλιακό μας σύστημα, θα περάσει μπροστά από τον Ήλιο. Το φαινόμενο που είναι αρκετά σπάνιο, είναι ορατό από τη χώρα μας. Θα ξανασυμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, οπότε η διάβαση θα είναι ξανά ορατή από τη χώρα μας ενώ μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του Ερμή.

Το πέρασμα του Ερμή από τον Ήλιο (www.nasa.gov)
Ο Ερμής ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 88 μέρες (το έτος του) και περνάει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο κάθε 116 μέρες. Όμως συνήθως ο πλανήτης φαίνεται κάτω ή πάνω από τον ηλιακό δίσκο και όχι μέσα σε αυτόν. Κατά τις επόμενες ώρες ο Ερμής θα φαίνεται να «διαβαίνει» τον ηλιακό δίσκο, σαν μια μικρή κουκκίδα, φτάνοντας στο βαθύτερο σημείο της διάβασης στις 17:57. Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 21:42, όταν πια ο Ήλιος θα έχει δύσει, οπότε το τέλος της διάβασης δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα. Το πέρασμα θα είναι ορατό στη Δυτική Ευρώπη, τη Δυτική Αφρική, καθώς επίσης την Ανατολική, Βόρεια και Νότια Αμερική.
Προσοχή: η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα στα τηλεσκόπια και όχι με γυμνά μάτια ή με απλά γυαλιά ηλίου. Η παρατεταμένη παρατήρηση του Ήλιου, ακόμη και όταν αυτός είναι χαμηλά στον ορίζοντα, είναι επικίνδυνη χωρίς ειδικά φίλτρα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή και μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμη και τύφλωση.
πηγή:star.gr

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο διαδικτυακά μέσω του τηλεσκοπίου Slooh εδώ και εδώ.