Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ο "χρυσός" αιώνας της τέχνης - Η Ακρόπολη των Αθηνών

Η Ακρόπολη των Αθηνών

Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζοειδές μήκους 300 μ. και μέγιστου πλάτους 150 μ. Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, η διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια.
Στο βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, βρισκόταν το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά. Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα. Η Ακρόπολη του 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο της Αθήνας στην εποχή της μεγαλύτερης ακμής της, το ''χρυσό αιώνα'' του Περικλή. 

Τα μνημεία του χώρου
Ο Παρθενώνας, ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, αποτελεί  το τελειότερο δημιούργημα  του κλασικού πνεύματος. Βρίσκεται στον ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών  και είναι το σημαντικότερο από τα μνημεία της. 
Το χτίσιμό του άρχισε το 447 π.Χ. και τελείωσε το 438 π.Χ. Είναι έργο των αρχιτεκτόνων  Ικτίνου και Καλλικράτη και του γλύπτη Φειδία και των συνεργατών του. Ο Παρθενώνας αποτελείται από 8 κίονες στις στενές πλευρές και 17 στις μακριές. Είναι ναός Δωρικού ρυθμού με στοιχεία Ιωνικού, όπως η ζωφόρος. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωφόρου βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Το ανατολικό αέτωμα απεικονίζει την γέννηση της θεάς Αθηνάς από το κεφάλι του Δία. 
Το δυτικό αέτωμα παρουσιάζει τον διαγωνισμό των θεών, Αθηνάς και Ποσειδώνος, για την ανάδειξη προστάτη της Αττικής.  
Στον βράχο της Ακρόπολης είναι χτισμένα επίσης ο ναός της Αθηνάς Νίκης και το Ερεχθείο.

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του χώρου και τα μνημεία του μπορείτε να αναζητήσετε εδώ (http://odysseus.culture.gr/)

Στο διπλανό βίντεο μπορείτε να δείτε μια τρισδιάστατη αναπαράσταση των μνημείων της Ακρόπολης.


Στον παρακάτω διαδικτυακό τόπο μπορείτε να κάνετε εικονική περιήγηση στα μνημεία της ακρόπολης: http://acropolis-virtualtour.gr/

Η ακρόπολη των Αθηνών στο πέρασμα των αιώνων παρουσιάζεται μέσα από μια ενδιαφέρουσα ψηφιακή αναπαράσταση στο παρακάτω βίντεο: