Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Δρόμοι με ιστορία

    Ο Ιουστινιανός Α΄ (Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός, 11 Μαΐου 482 - 14 Νοεμβρίου 565), παραδοσιακά γνωστός ως Μέγας Ιουστινιανός και επίσης ως Άγιος Ιουστινιανός ο Μέγας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από το 527 έως το 565. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, προσπάθησε να αναβιώσει το μεγαλείο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και να ανακαταλάβει το χαμένο δυτικό μισό της ιστορικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.


  Ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ύστερης αρχαιότητας και ενδεχομένως ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας που μιλούσε τα λατινικά ως πρώτη γλώσσα. Η βασιλεία του Ιουστινιανού αποτελεί μία ξεχωριστή εποχή στην ιστορία της Ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ένα σημαντικό γεγονός που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ήταν η Στάση του Νίκα, το 532 μ.Χ..
   Τα γεγονότα του 532 έχουν μείνει γνωστά στην ιστορ
ία ως η Στάση του Νίκα. Τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη εξελίχθηκαν σε αληθινή επανάσταση. Η δυσφορία που είχαν προκαλέσει οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η βαριά φορολογία καθώς και οι αυθαιρεσίες ορισμένων αξιωματούχων εκφράστηκαν μέσω των δήμων των Πράσινων και των Βένετων στον Ιππόδρομο. Τα συνθήματα εναντίον του αυτοκράτορα και οι μικροσυμπλοκές που ακολούθησαν είχαν σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη και την τιμωρία ορισμένων δημοτών. Δύο από τους κατάδικους που γλίτωσαν φυγαδεύτηκαν αναζητώντας άσυλο σε μια εκκλησία. Όταν στις 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες στον Ιππόδρομο ο λαός αξίωσε αθώωση των δύο ανδρών. Η άρνηση του Ιουστινιανού προκάλεσε την αντίδρασή τους, που εκδηλώθηκε όχι μόνο με συνθήματα κατά του αυτοκράτορα αλλά και με πυρπόληση κτηρίων της Πρωτεύουσας, ανάμεσα στα οποία και η Αγία Σοφία. Το σύνθημα που τους εμψύχωνε ήταν "Νίκα", σύνθημα που συνήθως φώναζαν στον ιππόδρομο.
   Ο ίδιος ο αυτοκράτορας δεν μπορούσε να ελέγξει και να καταστείλει τη στάση. Επαναστατημένοι πολίτες μετέφεραν τον Υπάτιο, ανιψιό του Αναστάσιου, στον Ιππόδρομο και τον ανακήρυξαν αυτοκράτορα. Ο Ιουστινιανός ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, όταν την απόφασή του ανέτρεψε η Θεοδώρα με τη δυναμική παρέμβαση και το λόγο της. Τελικά, μετά από έξι ημέρες, κατέστειλε την επανάσταση με τη βοήθεια των στρατηγών του Βελισάριου και Μούνδου.
πηγή: Βικιπαίδεια - www.rhodes.aegean.gr
Επιμέλεια: Ζαφειρία και Ζωή Τσ.